Fitnessen In

Fitness zoeken

Plaats zoeken

Submenu

Tips voor het kiezen van de juiste sportschool

Je wilt gezonder gaan leven, bewuster eten en bewegen, allemaal goede voornemens. Om meer te gaan bewegen is de stap naar de sportschool een logische keuze. Tegenwoordig kan iedereen beginnen in de sportschool; jong, oud, getraind, ongetraind, dik of dun.

Sportscholen op internet
Van te voren zoek je op welke sportscholen er in de buurt zitten. Vaak is een keuze maken lastig omdat er zoveel sportscholen zijn. Van simpele “krachthonken” tot complete wellness centra.
Probeer wel een sportschool te vinden relatief in de buurt van waar je woont, of bijvoorbeeld op de route ligt van je werk naar huis. Dat maakt het straks makkelijker om te gaan.
Tarieven worden vaak niet genoemd op de website, daarom is het belangrijk om ook daarvoor gewoon een kijkje te gaan nemen in de sportschool van je keuze.

Doelstelling in een sportschool
Het is natuurlijk gemakkelijk de keuze af te laten hangen van de tarieven op de sportschool, dit kan echter nog duur uitpakken als je uiteindelijk nooit gaat. Bepaal van te voren het doel dat je wilt bereiken op de sportschool; afvallen, spieropbouw, in conditie blijven, mensen ontmoeten, enz. Op basis van je doel kun je gaan kijken welke sportschool het beste bij je keuze past.
Wanneer je geen specifiek doel hebt, kies dan voor een allround sportschool waar je kan deelnemen aan diverse groepslessen, circuits en toestellen.

Rondleiding in de sportscholen
Wanneer je een lijstje hebt gemaakt welke sportscholen in aanmerking komen om jouw doelstellingen te verwezenlijken, bezoek ze dan. De meeste sportscholen geven je graag een rondleiding. Ga langs op een tijdstip dat je normaal zou sporten om te zien hoe de drukte en sfeer is op dat moment in de sportschool. Veelal wordt je rondgeleid door iemand van sales die je vaak meteen lid willen maken. Laat je niet meteen inpakken met een goede aanbieding, die kunnen ze namelijk heus nog wel een weekje vasthouden voor je als je dat vraagt, zodat jij nog even de tijd hebt om alle sportscholen van je lijstje te bezoeken.

Sportschool: Waar let je op tijdens de rondleiding?
Tijdens zo’n rondleiding in een sportschool zijn vaak ook voldoende instructeurs aanwezig die je kunnen helpen met je vragen. Als je wilt meedoen aan de groepslessen, vraag dan of je een keertje vrijblijvend een lesje mee mag doen of het je bevalt. Bekijk of de groepen niet te groot of te klein zijn, worden de lessen met enthousiasme gegeven?
Als je voor de apparatuur gaat, bekijk dan of alles goed werkt en niet te veel apparaten buiten gebruik zijn. Vind je het belangrijk om tv te kunnen kijken tijdens de cardio? Kijk dan rond of er genoeg tv’s hangen in de sportschool en of je een koptelefoon kan aansluiten aan de apparaten om niet alleen tv te kunnen kijken, maar het ook te kunnen verstaan.
Pak je na de training graag een sauna of een zonnebank? Vraag dan of je ook daar even mag kijken of het mag proberen.

Let ook op zaken als openingstijden, piekuren en parkeerfaciliteiten van een sportschool. Is alles schoon en netjes onderhouden? Vervolgens komen natuurlijk de kosten om de hoek kijken. Zet alles op een rijtje om zo je keuze te kunnen maken zodat je trouw iedere week gaat sporten.